Konvice nebo sporák?

Konvice nebo sporák: Který spotřebič má menší spotřebu energie?

Znáte to: „Korunka ke korunce…“ To platí i pro spotřebu energie malými spotřebiči v porovnání s většími zařízeními. Elektrická konvice spotřebuje téměř o padesát procent méně energie pro ohřev stejného množství vody jako elektrický sporák, a to i když vodu ohříváte ve vhodném hrnci a s pokličkou.
To samé platí pro mikrovlnnou troubu, která nespotřebovává méně energie než sklokeramická varná deska. Co se týče spotřeby energie, s rychlovarnou konvicí se mohou srovnávat jenom indukční a plynový ohřev. Tím pádem používáním rychlovarné konvice namísto elektrického sporáku nebo mikrovlnné trouby lze snížit náklady na energie a zároveň ochránit klima.


Šetřte elektřinu používáním rychlovarné konvice

Rychlovarná konvice po zapnutí ohřívá v zásadě pouze vodu. Teplo je téměř výlučně předáváno vodě a není vyplýtváno na ohřev něčeho jiného jako například plastového nebo kovového obalu. Na varné desce je nejdříve třeba ohřát samotnou plotýnku a také hrnec, než se začne ohřívat voda. Proto je rychlovarná konvice mnohem rychlejší než sporák a po přivedení vody k varu se sama vypne. To zvyšuje bezpečnost, protože není třeba vařící vodu hlídat.

Speciální rada: Pravidelně konvici čistěte a odstraňujte vodní kámen

Pravidelné odstraňování vodního kamene usazeného v konvici zvyšuje životnost výrobku. Vodní kámen snižuje účinnost konvice, a tak zvyšuje spotřebu energie a dokonce může zapříčinit poškození ohřívacího zařízení. Konvice se zakrytou varnou spirálou lze čistit snadněji. Při obvyklém používání a tvrdosti vody se doporučuje čistit konvici jednou za čtvrt roku. Pokud máte tvrdou vodu, je třeba vodní kámen odstraňovat častěji. K tomuto účelu můžete použít různé chemické čistící prostředky anebo vodu s obsahem kyseliny citrónové pocházející třeba právě z citrónu, které jsou stejně účinné jako komerční čističe.

Odstraňování konvice s octem: Jak na to!

Jednoduše nalijte kuchyňský nebo koncentrovaný ocet do konvice a zalijte takovým množstvím vody, aby její hladina byla nad veškerým usazeným vápníkem v konvici. Konvici zapněte a roztok octu s vodou přiveďte k varu. Pak konvici dobře vypláchněte a vyvařte ještě jednou nebo dvakrát vodou, abyste odstranili veškeré stopy po octu. Předtím můžete vyčistit usazeniny na okrajích konvice pomocí čistého hadříku namočeného v octu.


Rychlovarná konvice: Pár rad, jak ušetřit energii

Stejně jako se všemi ostatními spotřebiči je důležité konvici používat správně, abychom zabránili zbytečnému plýtvání energií.

Naše rady, jak ušetřit energii při používání rychlovarné konvice:

  • Vařte jenom takové množství vody, jaké potřebujete. Požadované množství odměřte pomocí hrnků, které pak použijete.
  • Pokud je vaše konvice vybavena nastavením teploty, používejte ho. Někdy není nutné vodu vařit na sto stupňů. Například zelený čaj stačí zalít vodou o teplotě 60-70 stupňů Celsia.
  • Pokud potřebujete ohřát velké množství vody pro vaření těstovin nebo brambor, udělejte to přímo v hrnci. Nevařte vodu nejdříve v konvici, protože to by vedlo k velkým ztrátám energie. Základní pravidlem zde je, že čím větší množství vody potřebujete ohřát, tím menší je ztráta způsobená ohříváním hrnce a sporáku.


Nákup rychlovarné konvice: Nákupní rádce aplikace ecoGatoru

Rychlovarná konvice není pouze oblíbeným domácím spotřebičem, ale též pomáhá ochránit klima a ušetřit energii. Dopady na životní prostředí a energie spotřebovaná na výrobu konvice jsou rychle kompenzovány sníženou spotřebou energie při ohřívání vody. Pokud si chcete koupit novou rychlovarnou konvici nebo nahradit starou či porouchanou, dejte si pozor na několik věcí.

Náš nákupní rádce pro rychlovarné konvice vám pomůže:

  • Lze zakoupit konvice vyrobené z nerezové oceli, plastu nebo skla. Velmi kvalitní zařízení je zpravidla dobře izolované. I tak byste se ale měli ujistit, že držadlo a povrch konvice se nezahřívají příliš, protože jinak byste se mohli při jejich používání popálit.
  • Jaký by měla mít výkon? Přizpůsobte jej tomu, jak konvici budete používat. Konvice s maximální kapacitou dvou litrů vody mívají mezi 2000 až 2400 watty. Ty postačují pro běžné použití v domácnosti. Pouze pro větší třílitrové objemy byste měli využít konvici s vyšším výkonem. To samé platí pro nižší objemy vody, pro které je potřeba výkon nižší.
  • Konvice zpravidla má nejnižší možné množství ohřívané vody. Většina začíná na půl litru vody, ale čtvrt litru je lepší.
  • Je také důležité, aby konvice měla dobře čitelný ukazatel množství vody, který pomůže zabránit zbytečnému ohřevu příliš velkého objemu vody. Ukazatel by měl být rozdělený na kroky po čtvrt litru.
  • Kupte si konvici, která se vypne krátce poté, co přivede vodu k varu.
  • Bezpečnější a praktičtější konvice jsou ty s nastavitelnou délkou napájecího kabelu.
  • Hledejte konvice s nastavením teploty.
  • Konvice by měla být jednoduchá na čištění. Proto doporučujeme zařízení s plochým dnem.
  • Kontrolní světlo by mělo být snadno viditelné, aby bylo dobře poznat, kdy je konvice zrovna zapnutá.
  • Pokud konvici nedopatřením zapnete prázdnou, měla by se automaticky do 15 vteřin vypnout.
  • Konvice by měla být vybavena filtrem, který při zalévání čaje nebo kávy zachytí usazeniny vodního kamene.